Dassy keurmerk en duurzaamheid

Duurzame werkkleding

De kern van DASSY werkkleding zit ‘m in de stof. Net daarom worden er reeds van bij de stofkeuze strenge kwaliteitseisen gesteld die daarna veelvuldig worden getest om het beste resultaat te behalen. Oeko-tex (Ökotex) is een van oorsprong Duitse organisatie die een streng beleid voert tegen schadelijke stoffen in textiel. De werkkleding van DASSY is sinds kort gecertificeerd met het Oeko-Tex® standard 100 label. Dit betekent dat de kledij, van de garen tot de accessoires, getest is tegen schadelijke stoffen. Deze vastberaden aanpak zorgt voor duurzame, slijt-, kleur- en vormvaste stoffen, waarbij comfort en design eveneens een cruciale rol spelen. Alle componenten, zonder uitzondering, voldoen aan de eisen van de Oeko-Tex® criteria catalogus. Daarom ontving de DASSY werkkleding de nodige certificering en heeft het recht op het gebruik van het Oeko-Tex® label. Dit teken is gemakkelijk herkenbaar en een teken van vertrouwen voor de gebruiker.

Ecotextiel

Oeko (Öko) staat voor Eco, en Tex slaat op textiel. Ecotextiel dus! De standaard richt zich op het beperken van het gebruik van schadelijke stoffen in relatie tot de gezondheid van de eindgebruiker. Het label garandeert dat het eindproduct geen schadelijke stoffen bevat. Het label kijkt zowel naar natuurlijke als naar synthetische vezels.

Het label wordt beheerd door International Oeko-Tex Association, dat eveneens de controle uitvoert. De standaard wordt beheerd door de International Oeko-Tex Association. Bij de International Association for Research and Testing in the Field of Textile Ecology (Oeko-Tex) zijn instituten aangesloten die testen of producten aan de criteria voldoen.  Die associatie ontstond als een vereniging van 16 onderzoeksinstituten voor textiel, waaronder Centexbel, het Technisch en Wetenschappelijk Centrum voor de Belgische Textielnijverheid.

Hoewel het label dus gericht is op gezondheidsaspecten van het textielproduct, hebben de richtlijnen voor het gebruik van schadelijke stoffen ook raakvlakken met de ecologische dimensie van duurzaamheid.

Milieu

Oeko-Tex 100 is gedeeltelijk een milieulabel. Het eindproduct mag geen residuen van pesticiden of zware metalen zoals lood of cadmium bevatten. Er zijn criteria opgenomen voor de kleurvastheid en wasbestendigheid.

Het label houdt geen rekening met maximale emissienormen naar water en lucht bij productie van het textiel. Er is geen verbod op genetisch gemodificeerde organismen. Evenmin is er een verbod op schadelijke productieprocessen.

Oeko-Tex 100 houdt geen rekening met de herkomst van het textiel en maakt dus geen onderscheid tussen biologische en niet-biologische stoffen.

De andere twee stadia van textiel, volgens Oeko-tex, zijn ‘performance ecology’ en ‘disposal ecology’. Hierbij gaat het om de prestatie van de textiel, dus hoe lang het meegaat, maar ook hoe bijvoorbeeld het wassen van kleding invloed heeft op het milieu. Als je een trui vaak moet wassen, of veel wasmiddel moet gebruiken om het schoon te krijgen, is het minder milieuvriendelijk dan als je het op lage temperatuur en met weinig wasmiddel schoon kan krijgen.

Bij ‘disposal’ gaat het over wat te doen als de kleding wordt weggegooid. Kan het worden gerecycled? Als het in de grond terecht komt, op een vuilnisbelt, is het dan schadelijk? Al met al gaat het er bij Ökotex om, dat kleding zo min mogelijk schade oplevert: zowel aan de mensen als voor het milieu.